Стоматолози съветват 2 пъти на ден миене на зъбите и чистене с конец Лошото

...
Стоматолози съветват 2 пъти на ден миене на зъбите и чистене с конец Лошото
Коментари Харесай

Болни венци отключват диабет, пневмонии и запушване на артерии

Стоматолози съветват 2 пъти на ден миене на зъбите и чистене с конец
Лошото положение на венците може да е причина за съществени здравословни проблеми като диабет, сърдечни болести, деменция и други, демонстрира проучване, оповестено във в. “Ню Йорк таймс ”.

Според медици вътрешната част на устата е извънредно удобна за развиването на бактерии, тъй като е тъмна, топла и влажна, а храните и напитките, които хората употребяват, им обезпечават значими хранителни субстанции.

Когато нездравословните бактерии се натрупат към венците и зъбите, заплахата от развиване на пародонтоза е голяма.

“Това положение в устата може да повлияе на останалата част от тялото ”, твърди Кимбърли Брей, професор по дентална медицина в университета на Канзас Сити,  Мисури. Учените към момента не са изцяло наясно по какъв начин бактериите в устната празнина въздействат на цялостното здраве и по тази причина са стартирани нови планове по тематиката.

Според центровете за надзор и предварителна защита от болести към

47% от хората на възраст над 30 г. в Съединени американски щати страдат от пародонтално заболяване

Ранният стадий на тази болест се назовава гингивит, при който венците се подуват, зачервяват и кървят. Ако не се лекува в точния момент, той може да прерасне в пародонтит – по-сериозната форма на болестта, при която се доближава до загуба на зъби.

“При пародонтит бактериите и техните отрови могат да попаднат в кръвообращението, разпространявайки се в органите ни ”, споделя Ананда П. Дасанаяке, професор по епидемиология в Нюйоркския университет. Това се случва при разчистване на зъбите с конец, в случай че в устата има рана. Възпалението може да засегне целия организъм и да е причина за увреждане на други органи.

Най-много доказателства има за директната връзка сред диабета и пародонтита, отбелязва в. “Ню Йорк таймс ”. Учените са безапелационни, че пародонталните болести усилват риска от захарна болест и противоположното. Изследвания от последните години сочат, че инфектиране, породено от пародонтоза, утежнява способността на тялото да алармира и реагира на инсулина.

Пневмонията също е постоянно заболяване при проблеми с венците. “Ако огромни количества бактерии от устата се вдишат и попаднат в белите дробове, това може да докара до аспирационна пневмония ”, споделя доктор Франк Сканапиеко от университета в Бъфало. Този феномен се следи при приети в болница пациенти и възрастни хора в старешки домове, които не могат да се грижат за денталната си хигиена сами. Експерти настояват, че профилактичните стоматологични прегледи, професионалното разчистване на зъбите и лекуването на пародонтита с антибиотици ще понижат риска от развиването на пневмония.

В отчет от 2020 година на интернационален екип се стига до заключението, че има огромна връзка на пародонтита с инфаркта, инсулта, натрупването на плака в артериите и други сърдечносъдови болести. Причината е същата, както при случаите с пневмонията – бактериите, подбудени от неправилна орална хигиена, може да попаднат в артериите

при пациенти със съдови болести и да влошат тяхното положение. Изследвания потвърждават, че положителното съблюдаване на хигиенични привички понижава риска от сърдечни болести. Пример за това е изследване в Южна Корея измежду 250  хил. души. Оказва се, че за 10 година вероятността от сърдечносъдови болести при тези, които постоянно си мият зъбите и вървят на професионално разчистване, е доста по-малка, в сравнение с при хората с неприятна джука хигиена.

Изследванията потвърждават също и връзка сред тежки пародонтални болести с преждевременното раждане и бебетата с ниско тегло.

За да се предпазим от тези болести, стоматолози поучават постоянно миене на зъбите два пъти на ден и потреблението на конец след ястие.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР